Programma Nieuwleusen


5 februari
Tijdstip: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Kulturhus De Spil

Documentaire en lezing door Marc Roth over Noord Korea

Woensdag 5 februari geeft Drs. Marc Roth een inkijk in het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. De lezing met als titel ‘de verbeelde werkelijkheid’ neemt je mee naar een land  waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet kunt bezoeken. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om “buiten de gebaande paden” te gaan. Marc Roth deed dat en geeft een lezing over dit bijzondere land. Niet alleen vertelt Roth over Noord-Korea, ook laat hij bijzondere beelden en video’s zien.
Entree is gratis. Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek.

Vanaf april
Locatie: Bibliotheek De Spil

Interviews, documentaire en foto’s met als centraal (bieb)thema: “Oorlog toen en Oorlog nu”

Vrijdag 3 april opening
Tijdstip: 14.00 – 18.00 uur
Locatie: Kulturhus De Spil
3 april – 15 mei te bezichtigen

Expositie kunstwerken “Oorlog en vrede’ door de ogen van kunstenaars, kinderen en jongeren
Wat betekent ‘oorlog en vrijheid’ voor jou? Met deze vraag zijn de kinderen van de basisscholen aan de slag gegaan. Ze leren de feiten over de oorlog en horen de verhalen, lezen boeken en kijken naar foto’s en filmpjes over het leven in deze tijd en praten er met elkaar over. Stel je voor dat je het zelf mee zou maken of dat jij een nieuwe klasgenoot krijgt die in oorlog heeft geleefd! Wat doet het met je als je over dit onderwerp nadenkt? Iedere school heeft op eigen wijze haar leerlingen geïnspireerd en vorm gegeven aan creatieve uitingen rondom het thema ‘oorlog en vrijheid’. Diverse kunstwerken van deze leerlingen worden geëxposeerd. Ook het werk van kunstenaars is in deze expositie opgenomen. Komt u even kijken?

Vrijdag 3 april
Tijdstip: 14.00 – 18.00 uur
Locatie: Kulturhus De Spil

Interview en film over Hijman Gans
Gesprek en interview met Hijman Gans (90 jaar) en Frans Hermans (publicist en journalist) over de oorlogservaringen van Hijman Gans. Daarnaast wordt de documentairefilm over Hijman Gans vertoond, gemaakt door Siert van den Berg, in samenwerking met leerlingen van het Agnietencollege.

13 april – 31 oktober
Locatie: Museum Palthehof

Tentoonstelling (75 jaar) Vrijheid
Tentoonstelling  Nieuwleusen 75 jaar Vrijheid, met als titel: Vrijheid, Vreugde en Verdriet! Vrijheid zou louter vreugde moeten zijn, maar zo werkt het natuurlijk niet. In de tentoonstelling is daarom naast de Vreugde ook aandacht voor het Verdriet: o.a. de Wederopbouwboerderijen: 6 boerderijen waren op 10 april 1945 verwoest. De Indiëgangers die na de bevrijding nog tot begin 1951 ver van huis in onzekerheid verkeerden.

13 april om 13.30 uur is de opening in museum Palthehof, gratis toegang. Andere dagen wordt het normale tarief van €3,00 gevraagd. Entree voor jongeren tot 13 jaar is gratis.

Maandag 13 april
Tijdstip: vanaf 11.00 uur

14 – 19 april
Tijdstip: 13.30 – 17.00 uur
Locatie: Molen Massier

Proeverij van oorlogseten en kleine tentoonstelling
Molen Massier is een korenmolen en staat daardoor midden in de voedselketen. Dat is de reden dat men in de week van 14 april tot en met 19 april eten kan proeven wat men in de oorlog at in deze streek.
De molen is in deze week iedere middag geopend van 13.30-17.00 uur.

Ook is er deze week een kleine tentoonstelling van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals helmen, kogels en een Duits uniform. Dit alles is gevonden in de bodem.

Zaterdag 25 april
Tijdstip: 19.15 – 22.30 uur
Locatie: Kulturhus De Spil
Tickets: €2,50 (incl. drankjes), kunnen vooraf gekocht worden in Grand Café de Spil

Bevrijdingsconcert
De sporthal wordt omgetoverd tot een prachtig decor, waar bands en koren, liederen spelen die gerelateerd zijn aan vrijheid. De muzikale omlijsting wordt afgewisseld met bijzondere anekdotes, gedichten, beeldfragmenten gerelateerd aan de WOII en het zijn en welbevinden in Nieuwleusen. Een bijzondere avond, speciaal voor de inwoners van Nieuwleusen en omstreken, waar we met elkaar stil staan bij wat is geweest en om te vieren dat we vrij zijn van oorlog.

Woensdag 29 april
Tijdstip: 20.00 – 21.00 uur
Locatie: Kulturhus De Spil

Verhalencafé: Vier verhalen van de viersprong
De viersprong, de kruising die algemeen bekend is als de gelijknamige horecaonderneming De Viersprong, was het middelpunt van de gemeente Nieuwleusen. Daar arriveerden de Canadezen als onderdeel van de geallieerden die ons de vrijheid brachten. Daar “gebeurde het”, de vier verhalen die worden verteld.

Donderdag 30 april
Tijdstip: n.t.b.
Locatie: Kulturhus De Spil
Geen kosten, aanmelden wel nodig

Vrijheidsdiner
Inwoners uit Nieuwleusen kunnen zich kosteloos aanmelden voor het vrijheidsdiner in Kulturhus de Spil. Er worden heerlijke gerechten geserveerd en tussen de bedrijven door kunt u met mede inwoners kletsen, verhalen ophalen, herdenken en de vrijheid vieren. De avond wordt muzikaal omlijst door het Grammofoon Museum Nieuwleusen en financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Dalfsen / Provincie Overijssel. Wilt u zo vriendelijk zijn om u aan te melden in Grand Café de Spil, hier ligt een aanmeldingslijst voor u klaar. Digitaal aanmelden mag ook via: stefankeijzer@despilnieuwleusen.nl .

2 en 3 mei
Tijdstip 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Museum Palthehof

Kunstpunt museum Palthehof
Kunst met als thema: Vlag en Wimpel – de exposerende kunstenaars zijn nog een verrassing! Toegang is gratis.

Maandag 4 mei
Locatie: Grote Kerk en monument

Dodenherdenking

Nacht van 4-5 mei
Tijdstip aankomst: 5 mei 11.00-12.00 uur
Locatie: ’t Olde Gemientehuus, Museum Palthehof

Vrijheidsvuur ophalen uit Wageningen 
Lopers van AG ’85 halen in estafettevorm het vrijheidsvuur op in Wageningen. Het vrijheidsvuur wordt overgedragen aan de burgemeester bij het Olde Gemientehuus. Museum Palthehof gaat open na aankomst van het Vuur – t/m 17.00 uur

15 augustus
Locatie: Monument bij Grote Kerk

Herdenking Veteranen

31 augustus of tijdens Oranjefeest
Locatie: De Spil

Afsluiting Lustrumjaar
Terugblik met foto’s en films van activiteiten.