Programma Lemelerveld

10, 11, 12 en 13 april
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: Bibliotheek in de Mozaïek

Gratis toegang

Presentatie interviews met Syrische vluchtelingen
Er zal een presentatie te zien zijn van (delen van) interviews en foto’s van Syrische vluchtelingen die in Lemelerveld wonen. De interviews gaan in op de kracht van mensen die vertrokken zijn uit het land van herkomst. Zij hebben huis en haard, familie en vrienden moeten verlaten en maken een nieuwe plek in Lemelerveld. Wat is daar voor nodig, wat haal je uit jezelf en wat krijg je van de omgeving. En hoe ervaren zij de viering van vrijheid in Nederland met hun eigen ervaringen in het achterhoofd?

De foto’s zijn gemaakt door Myrthe Effing. Zij heeft een afstudeerproject gemaakt van foto’s van Elias, een jonge Syrische vluchteling die woonachtig is in Enschede en deze foto’s heeft zij gecombineerd met gedichten van Willem Wilmink. Deze presentatie zal gecombineerd worden met opnames van gesprekken met ouderen uit Lemelerveld en hun kleinkinderen over de ervaringen in WO II.

Vanaf april
Locatie: Bibliotheek De Mozaïek

Interviews, documentaire en foto’s met als centraal (bieb)thema: “Oorlog toen en Oorlog nu”

Donderdag 2 april
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Reimink

Presentatie ‘Lemelerveld in oorlogstijd’
De Historische Kring Dalfsen geeft een presentatie met als thema ‘Lemelerveld in oorlogstijd’. Aan de hand van verhalen, foto’s en beelden van interviews, komen de onderwerpen oorlog, onderdrukking, onderduik, verzet, luchtoorlog en bevrijding aan bod.

Zondag 12 april
Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Reimink

Herdenken van de oorlog en slachtoffers
Deze avond komt de oorlog en de verhalen van mensen die het hebben meegemaakt kort aan de orde. De oorlog in Lemelerveld wordt herdacht en de slachtoffers worden geëerd. Er is muziek, er zijn gedichten en toespraken.

Maandag 13 april
Tijdstip: 10.30 uur
Locatie: Kulturhus de Mozaïek

Expositie is t/m 1 mei te zien tijdens openingstijden

Opening fototentoonstelling 75 jaar vrijheid
De fototentoonstelling is gemaakt door de Historische Werkgroep Lemelerveld, onderdeel van de Historische Kring Dalfsen.

Maandag 13 april
Tijdstip: 10.35 uur
Locatie: Kulturhus de Mozaïek

Expositie is t/m 1 mei te zien tijdens openingstijden

Opening expositie kunstwerk kinderen
Wat betekent ‘oorlog en vrijheid’ voor jou? Met deze vraag zijn de kinderen van de basisscholen aan de slag gegaan.Ze leren de feiten over de oorlog en horen de verhalen, lezen boeken en kijken naar foto’s en filmpjes over het leven in deze tijd en praten er met elkaar over. Stel je voor dat je het zelf mee zou maken of dat jij een nieuwe klasgenoot krijgt die in oorlog heeft geleefd! Wat doet het met je als je over dit onderwerp nadenkt? Iedere school heeft op eigen wijze haar leerlingen geïnspireerd en vorm gegeven aan creatieve uitingen rondom het thema ‘oorlog en vrijheid’. Diverse kunstwerken van deze leerlingen worden geëxposeerd. Komt u even kijken?

Maandag 13 april
Tijdstip: 11.00 uur
Startpunt: Kulturhus de Mozaïek

Historische wandeling
Er is een wandeltocht langs huizen, plekken en het monument in Lemelerveld, waarbij je aan de gebouwen kunt zien dat er oorlog is geweest. Een gids vertelt hierover.

Maandag 13 april
Tijdstip: 12.30 uur
Locatie: Kulturhus De Mozaïek

Lunch
Heerlijke broodjes staan klaar voor een gezamenlijke lunch!

Maandag 13 april
Tijdstip: 13.30 uur
Locatie: Kroonplein

Historische wandeling met gids
Er is een wandeltocht langs huizen, plekken en het monument in Lemelerveld, waarbij je aan de gebouwen kunt zien dat er oorlog is geweest. Een gids vertelt hierover.

Maandag 13 april
Tijdstip: 14.00 – 18.00 uur
Locatie: Kroonplein

Vier de Vrijheid
Op het Kroonplein is er die middag een programma met muziek, optredens en vermaak. Historische attributen kleden het plein aan. Het ‘Open podium’ is voor iedereen toegankelijk. Wil je iets laten zien, een lied zingen, een gedicht voordragen of een dans doen, neem dan even contact op via info@pblemelerveld.nl.

Dinsdag 14 april
Tijdstip: 11.00 – 11.45 uur uur
Locatie: Oorlogsmonument aan de Kerkstraat

Herdenking bevrijding Lemelerveld voor enkele klassen van de basisscholen
Leerlingen van de basisscholen uit Lemelerveld herdenken de bevrijding op 10 april 1945 en gaan een bloemstuk leggen bij het monument en zullen er enkele zelfgeschreven gedichten voordragen. Ook zal een minuut stilte in acht worden genomen en wordt het Wilhelmus gezongen. Iedereen is hierbij welkom.

Datum, tijdstip en locatie n.t.b.

Theaterstuk voor en door jongeren
Jongeren tussen 12 – 18 jaar maken, schrijven, regisseren en voeren een theaterstuk uit voor andere jongeren, kinderen en volwassenen. Een theaterstuk waarin het thema Vrijheid centraal staat. Vrijheid van toen, vrijheid van n u en vrijheid in de toekomst. Het theaterstuk wordt samen met regisseur Esmé Spijker gemaakt.