Programma Dalfsen

18 februari
Aanvang: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Trefkoele+

Documentaire en lezing door Marc Roth over Noord Korea
Woensdag 5 februari geeft Drs. Marc Roth een inkijk in het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. De lezing met als titel ‘de verbeelde werkelijkheid’ neemt je mee naar een land  waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet kunt bezoeken. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om “buiten de gebaande paden” te gaan. Marc Roth deed dat en geeft een lezing over dit bijzondere land. Niet alleen vertelt Roth over Noord-Korea, ook laat hij bijzondere beelden en video’s zien.
Entree is gratis. Meer informatie is op de website van de bibliotheek te vinden.

29 februari
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De Overkant

Bevrijdingsstuk Oese Volluk
Toneelgroep Oese Volluk gaat met het stuk ‘Opoe in the War’ terug in de tijd, omdat ons land 75 aar geleden bevrijd werd. Het stuk is gebaseerd op gebeurtenissen in de regio Dalfsen – Nieuwleusen in de oorlog’. Deze voorstelling is een benefietvoorstelling ten bate van ALS Team Nieuwleusen en Team Dalfsen. Entree is €7,50. Meer informatie en kaartjes zijn te vinden op www.toneelgroepoesevolluk.nl

Vanaf april
Locatie: bibliotheek Kulturhus Trefkoele+

Interviews, documentaire en foto’s met als centraal (bieb)thema: “Oorlog toen en Oorlog nu”.

2 t/m 12 april
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: Trefkoele+ en pop-up-museum

Expositie kunstwerken kinderen
Wat betekent ‘oorlog en vrijheid’ voor jou? Met deze vraag zijn de kinderen van de basisscholen aan de slag gegaan. Ze leren de feiten over de oorlog en horen de verhalen, lezen boeken en kijken naar foto’s en filmpjes over het leven in deze tijd en praten er met elkaar over. Stel je voor dat je het zelf mee zou maken of dat jij een nieuwe klasgenoot krijgt die in oorlog heeft geleefd! Wat doet het met je als je over dit onderwerp nadenkt? Iedere school heeft op eigen wijze haar leerlingen geïnspireerd en vorm gegeven aan creatieve uitingen rondom het thema ‘oorlog en vrijheid’. Diverse kunstwerken van deze leerlingen worden geëxposeerd in het pop-up museum. Komt u even kijken?

Donderdag 2 april
Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: Pop-up-museum, Prinsenstraat 16, Dalfsen

Onthulling informatiebordjes neergestorte vliegtuigen en opening pop-up museum
Opening van de informatiebordjes van de neergestorte vliegtuigen in de gemeente Dalfsen. Tevens wordt het pop-up-museum geopend.

2 april – mei 2020
Tijdstip: n.t.b.
Locatie: Prinsenstraat 16, Dalfsen

Pop-up museum
De Historische Kring Dalfsen gaat vanaf begin april tot in mei in een pand in de Prinsenstraat in Dalfsen door de welwillende medewerking van Van Pijkeren Woningbouw een museum inrichten, dat geheel gewijd zal zijn aan de oorlog in en de bevrijding van Dalfsen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen. Belangstellenden en groepen kunnen daar informatie krijgen over wat er gebeurd is in die periode in dat gebied. Ook is veel materiaal te zien dat uit de collectie van de Historische Kring zelf of van particulieren komt.

2 april t/m 6 mei
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: Trefkoele+, Dalfsen

Expositie kunstwerken kinderen
Kinderen van de basisscholen maken kunstwerken met als thema: ‘Wat betekent ‘oorlog en vrijheid’ voor jou?’  Een deel van de kunstwerken wordt geëxposeerd in het pop-up-museum in Dalfsen.

2 en 3 april
Tijdstip: hele dag
Locatie:
Trefkoele+, Dalfsen

Schoolklassen kunnen onder begeleiding een bezoek brengen aan de expositie.

Zaterdag 10 en zondag 11 april
Tijdstip: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Voormalig Synagoge Dalfsen, Julianastraat 18

De voormalige Synagoge Dalfsen is een van de kleinste joodse gebedsruimten in Nederland. Omdat de joodse gemeente in Dalfsen te klein werd, is de synagoge al in 1927 gesloten. Sindsdien wordt het gebruikt als een klein cultureel centrum. Hierdoor behoudt de voormalige synagoge een plek binnen de Dalfser gemeenschap. Het gebouw is 10 en 11 april te bezichtigen. Binnen is er een kleine tentoonstelling over de vm. synagoge en het joodse leven. Meer Informatie kunt u vinden op de website: www.synagogedalfsen.nl.

Zaterdag 11 april
Tijdstip: n.t.b.
Locatie: De Trefkoele+

Theaterstuk voor en door jongeren
Jongeren tussen 12 – 18 jaar maken, schrijven, regisseren en voeren een theaterstuk uit voor andere jongeren, kinderen en volwassenen. Een theaterstuk waarin het thema Vrijheid centraal staat. Vrijheid van toen, vrijheid van n u en vrijheid in de toekomst. Het theaterstuk wordt vanuit SAAM Welzijn samen met regisseur Esmé Spijker gemaakt.

Zaterdag 11 april
Tijdstip: n.t.b.
Locatie: Trefkoele+

Toneelgroep Oese Volluk met een kort toneelstuk ‘De Leste Brugge’
Toneelgroep Oese Volluk uit Nieuwleusen speelt de korte komedie De Leste Brugge. Dit 45 minuten durende blijspel voor jong & oud gaat over de laatste dagen voor de bevrijding.

De Duitsers blazen alle bruggen op, om de opmars van de geallieerden te vertragen. De Canadezen rukken op naar het noorden en kunnen nog maar over 1 brug. Het verzet moet deze brug veilig stellen. Lukt dit, of vernietigen de Duitsers De Leste Brugge.

Dit blijspel is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het Vechtdal en wordt op onderstaande data meerdere malen opgevoerd. Mis het niet, want het is de Leste Brugge!

  • za. 11 april, Kulturhus Trefkoele+, Dalfsen
  • ma. 13 april, Tweede Paasdag, Jeugdgebouw Grote Kerk, Nieuwleusen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.toneelgroepoesevolluk.nl/

Zaterdag 11 april
Tijdstip: n.t.b.
Locatie: Trefkoele+

Vrijheidslunch
Meer informatie volgt.

Vrijdag 17 april
Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Trefkoele+

Lezing over oorlog en bevrijding
Ron Jurriens (beroepsmilitair uit Dalfsen) gaat een lezing verzorgen over: ‘Van Normandië naar Dalfsen: wie waren onze bevrijders?’ Een militaire kijk vanuit Canadees oogpunt op de bevrijding en de bevrijders van Dalfsen.

Vrijdag 24 april
Inloop: 13.30 uur
Locatie: Feesttent op evenemententerrein

Bakkerij van der Most ouderenmiddag
Bakkerij van der Most ouderenmiddag. Op vrijdag 24 april, organiseert de Oranjevereniging Dalfsen  ism de Algemene Bond Senioren Dalfsen een ouderenmiddag voor de bewoners van Rosengearde, mantelzorgers en ouderen uit de gemeente Dalfsen (van 60 jaar en ouder). Het optreden van het duo Golden Oldies zal die middag in het teken staan van 75 jaar vrijheid. U bent van harte welkom in onze verwarmde feesttent op het evenemententerrein, inloop om 13.30 uur het optreden begint om 14.30 uur, entree is gratis.

24 t/m 27 april
Tijdstip: starten tussen 13.00 – 15.00 uur
Locatie: startpunt infopunt evenemententerrein Dalfsen

Fietstocht langs oorlogsplekken – 24 t/m 27 april
De Oranjevereniging  Dalfsen heeft in samenwerking met de Historische kring Dalfsen een fietstocht georganiseerd langs verschillende plekken uit het oorlogsverleden. Van 24 april t/m 27 april kan de fietsroute (ongeveer 45 km) afgehaald worden bij het infopunt op het evenemententerrein in Dalfsen. 

Zondag 26 april
Tijdstip: 13.00 uur
Locatie: Evenemententerrein Dalfsen

Oranjetocht Greenshoes Dalfsen
In samenwerking met de Greenshoes Dalfsen organiseert de Oranjevereniging Dalfsen 2 wandelingen, “Oranjetocht met een zwart randje”. De beide tochten hebben betrekking op het oorlogsverleden. Onder leiding van 2 gidsen kan er een korte tocht gewandeld worden van 5 km of een lange van 12 km. Beide tochten starten vanaf het evenemententerrein op 26 april om 13.00 uur. Voor de wandeling kan men zich tzt opgeven op de site van de Greenshoes of de site van de Oranjevereniging Dalfsen. Echter: Vol=Vol, vanwege een beperkt aantal deelnemers. 

2 – 3 mei
Tijdstip: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Grote Kerk, Stoomfabriek en Westermolen

Project ‘Bevrijding van Dalfsen’
Tijdens Kunst om Dalfsen is het project van Lien & Leen te bezoeken.
De Grote Kerk: “vluchtigheid van tijd en vrijheid”

Film in Theater de Stoomfabriek
Op zaterdag- en zondagavond draait tijdens dit weekend in Theater de Stoomfabriek een film.

Canadezen bij de Westermolen
De drie genoemde locaties van de projecten bevinden zich in de kern van het gebied waar onze bevrijders, het eerst aan wal kwamen met de bekende boot van Platje. De Duitsers hadden de brug over de Vecht gebombardeerd. Daarom zijn de bevrijders met de boot van Platje over de Vecht gebracht. Ze zullen dus de Cichoreifabriek (Theater de Stoomfabriek) gezien hebben bij de oversteek. Vervolgens zijn zij door de Prinsenstraat naar de Grote kerk gelopen. De drie locaties (inc. Westermolen) zullen in de verbeelding/vormgeving naar elkaar verwijzen en zo dit gebied wederom vullen met “bevrijding” en de bewustwording daarvan.