Fietsroutes en wandelroutes

Fietsroute in Nieuwleusen en Ommen, met een lus naar het Staatsbos in de gemeente Staphorst

In het kader van de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid
De route leidt van museum Palthehof langs gedenkwaardige plekken die zijn voorzien van achtergrondinformatie via het Oorlogsmonument in Oudleusen, naar het Streekmuseum in Ommen. De route is 55 km lang, en met een lus via de Staatsbossen nog 12,5 km langer. De route is voorzien van een routekaart en beschrijving.

NB: Het Streekmuseum in Ommen is vanwege verbouwingswerkzaamheden vanaf 11 april 202 tijdelijk gevestigd in de Brugstraat in Ommen.

Wandelapp Dalfsen

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft er zich van alles in het dorp van Dalfsen afgespeeld. Verzetshelden, onderduikers, neergestorte piloten, overvallen… Met de wandelapp ‘Actionbound’, kunt een mooie route van zo’n 3 km lopen. De app vertelt u niet alleen waar u naar toe moet, maar ook wetenswaardigheden van plekken op de route. De app bevat ook opdrachtjes en mooie plaatjes van de periode ’40-’45. De route start bij de Grote kerk PG Dalfsen en eindigt daar ook weer. U vindt de app ‘Actionbound’ in de appstore. Download hem en vind de ‘bound’ door te zoeken op ‘Dalfsen’, download de handleiding hier of vraag om hulp/uitleg bij een van de infopunten. Deze infopunten zijn te vinden in een van de drie kulturhusen (Trefkoele+, de Spil en de Mozaïek).  De app is ontwikkeld in opdracht van de culturele commissie Dalfsen, die er voor zorgt dat de leerlingen van de basisscholen in aanraking komen met diverse cultuurdisciplines, waaronder erfgoededucatie.  De wandelapp voor Dalfsen is gebaseerd op informatie van de Historische Kring Dalfsen.

Wandelroute in Lemelerveld

Ontdek hoe Lemelerveld de Tweede Wereldoorlog beleefde met deze wandelroute van Landschap Overijssel. De route is gemaakt door een lid van de Historische Kring Dalfsen. Bekijk hier de route.

Fietsroute langs informatiepanelen neergestorte vliegtuigen

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in de gemeente Dalfsen zijn informatiepanelen geplaatst op (ongeveer) de locaties waar oorlogsvliegtuigen zijn neergestort. Op de panelen staat informatie over de vliegtuigen, inzittenden en de gebeurtenis.

Op Landschap Overijssel staat een prachtige route om te fietsen. De route is 59 km lang en begeleidt u langs de 11 informatiepanelen. De route kunt u downloaden op deze website.