Bevrijding Hoonhorst

Vanuit Heino, dat op 11 april werd bevrijd, trokken de Canadezen op naar Lenthe. Zij wilden daar het Overijssels kanaal oversteken. De Bolderbrug, de Kluinhaarbrug en de Ganzepanbrug waren echter verwoest door de Duitsers. Deze hadden zich bij de Bolderbrug ingegraven. Er ontstonden, met name in de nacht van 11 op 12 april, hevige gevechten net buiten Heino, in de buurt van de Twentseweg, de Bolderbrug en de Tibbensteeg. Daarbij sneuvelden diverse Canadese militairen en vooral jonge Duitse soldaten.

Ook vanuit Dalmsholte werd Lenthe en de buurt rond Den Aalshorst onder vuur genomen. Aan de Tibbensteeg werd een bewoner dodelijk getroffen. Zes boerderijen werden aan de Kanaaldijk-Noord, de Slennebroek, de Tibbensteeg en de Blauwe Dijk in brand geschoten en dichterbij Hoonhorst ook nog een drietal boerderijen. Bewoners verscholen zich in kelders en zelf gegraven schuilplaatsen.

Op 12 april verstoptende Duitse soldaten zich in een bosperceel aan de Marsweg. Van daaru it voerden zij beschietingen uit. De volgende morgen trokken zij zich terug over de Molenhoekweg richting Zwolle. Tussen de Bolderbrug en de Kluinhaarbrug legden de Canadezen een noodbrug aan om zoveel mogelijk materieel en manschappen richting Dalfsen te kunnen transporteren. In de Marshoek zaten veel Duitsers met lange afstandsgeschut.

Zij vorderden boerderijen, maar waren op 13 april allemaal vertrokken. In de kern Hoonhorst zelf zou geen enkel schot gelost zijn. Hoonhorst en de buitengebieden waren op 13  april 1945 helemaal bevrijd!