Bevrijding Dalfsen

De bevrijding van Dalfsen op 13 april 1945 kondigde zich al een paar dagen daarvoor aan. In het buitengebied werd her en der geschoten en Canadese verkenners kwamen dicht in de buurt van het dorp Dalfsen.

Na de bevrijding van Lemelerveld op 10 april en flinke gevechten in Hoonhorst op 12 april , gingen de Canadezen een dag later richting Dalfsen. In de vroege ochtend van 13  april werd  de Vechtbrug in Dalfsen opgeblazen door het laatste groepje Duitsers. Zij hadden de brug ondermijnd en hebben deze vanaf een plek achter de cichoreifabriek laten ontploffen. Vervolgens verdwenen zij uit het dorp.

De ontploffing veroorzaakte enorme schade aan de panden in de buurt van de brug. Het brugwachtershuisje stortte in, ruiten sneuvelden, dakpannen vlogen in het rond, daken werden doorboord en tot op grote afstand kwamen brokstukken neer. Mensen verzamelden zich bij de brug en begonnen spontaan het Wilhelmus te zingen.

Uit Hoonhor st en over de Rechteren sedijk kwamen troepen en voertuigen van de Highland Light Infantry of Canada richting het dorp. Zij konden de brug niet over en begonnen met de aanleg van een tijdelijke brug. Deze was in de loop van de dag al klaar. Met een roeibootje werden de eerste Canadezen naar de overkant gebracht. Snel werden een paar schepen gecharterd van de Dalfser schippers Platje, De Graaf en Van der Vegt. Zo werden groepen Canadezen en voertuigen naar de overkant gebracht. Om half negen ’s morgens waren al vier compagnieen Highlanders aan de overkant. Meteen werden vlaggen uitgestoken door inwoners en kwam iedereen naar buiten. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten begonnen met het oppakken van NSB’ers. Zij werden verzameld in het gebouw Pniel. Ook NSB-burgemeester Umbgrove werd door twee leden van het verzet aangehouden. Hij werd opgesloten in de toenmalige Landbouwschool.

Terwijl het bevrijde dorp Dalfsen feest vierde, werd er in de Broekhuizen en op de Hessenweg nog flink geschoten. Bij de Vecht (waar nu de crossbaan is) hadden Duitsers zich verstopt, die in gevecht waren met de Canadese gevechtseenheid die over de Hessenweg en de Vossersteeg dichterbij kwam. Vier boerderijen (twee aan de Broekhuizen en twee aan de Hessenweg) gingen bij dit gevecht in vlammen op.