“Het voelt leeg van binnen, niet zoals het hoort. Ik voel me niet vrij omdat ik niet naar school kan of opa en oma kan bezoeken. Pasen is dit jaar een minder groot feest dan normaal omdat ik niet met mijn familie op de camping ben. De leegheid raakt me”, is een reactie van een van onze dorpsgenoten op deze vraag. En een ander zegt: “Als 20-erkan ik mij nauwelijks voorstellen wat het niet-vrij-zijn echt inhoudt, en dus ook niet wat vrijheid eigenlijk betekent. In mijn ruime huis met genoeg tuin voel ik me bijna niet opgesloten, dus ik durf die vergelijking niet aan…”

Zondag 12 april is het 1e Paasdag. Maar ook één dag voordat het dorp Dalfsen 75 jaar geleden werd bevrijd, op 13 april 1945. Redenen genoeg voor een groot feest, toch? Maar nu, in deze onzekere tijden, gaat het allemaal even anders…
“Toch willen wij aanstaande zondag stil staan bij eerste paasdag en de bevrijding van Dalfsen tijdens de kerkdienst van 19.00 uur”, laat de organisatie Vier-De-Dienst-Draait-Door weten. “Deze VierDeDienst is te zien via het YouTube kanaal GKv NGK Dalfsen vanuit Het Kruispunt aan de Brethouwerstraat. En daar willen we jou ook bij betrekken: Wil jij ook een reactie geven op deze vraag: Hoe beLEEF jij nu het paasfeest en de bevrijding van Dalfsen?”
Reageer anoniem via de Mentimeter: https://www.menti.com/v3bveijh14  

Vrij zijn. Als je daarover nadenkt kan dat van alles zijn: vrijkomen uit de gevangenis, vakantie hebben, wat je wil zeggen of doen kan en mag gewoon. Maar wat als er nooit meer een morgen zou zijn…?! Wat zegt vrijheid dan nog? En wat betekent eigenlijk vrijheid in de Bijbel? Als God ons vrijheid geeft, wat betekent dat dan?

Veel vragen… en tijdens de dienst hoopt ds. Gerard Nederveen uitleg te geven en een overdenking te houden over het onderwerp vrijheid aan de hand van Openbaring 1: 17b en 18. Een reactie via de Mentimeter zet alvast aan het denken: “Dat Jezus mijn hele weg al gelopen heeft, en dat ik daardoor weet dat ik voor altijd al ben bevrijd!”

De Vier-De-Dienst-Draait-Door laat verder weten: “Misschien wilt u / wil jij ook een persoonlijke boodschap meegeven? Heel mooi! Dat kan door het opsturen van je boodschap, een selfie, een filmpje of een foto naar 06-51144642. Tijdens de dienst staat de tulp centraal. Hoe mooi is het als u / jij iemand anders blij maakt met een paar mooie bloemen en dat met ons deelt?”

Die bloemen kunnen ook een ‘dank je wel’ zijn voor iemand die in de zorg, het ziekenhuis, in het onderwijs of bij de politie werkt en zich inzet voor anderen. Iemand die misschien zijn of haar eigen veiligheid in de waagschaal legt om die van een ander te waarborgen. “Maak een foto of filmpje van jouw held! Iemand die jij in de spotlight wil zetten en app dit naar 06-51144642. Misschien ben jijzelf wel zo’n held, laat dan zien hoe jouw werk eruit ziet en deel dit met ons. Zo delen wij tijdens de dienst een gesprek met veteraan Jan van der Vegte, heel bijzonder wat hij heeft gedaan en meegemaakt! Nieuwsgierig? Weet je welkom bij de Vier-De-Dienst-Draait-Door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *